pondělí 13. července 2015

První pomoc

První pomoc je jednosemestrálním předmětem vyučovaným v letním semestru formou nepovinných přednášek probíhajících jednou za 14 dní a povinných cvičení 3x za semestr. Přednášky probíhají společně s kolegy ze všea (můžete si třeba s některými vyříkat, kdo že to teda má lehčí či horší) a s pár lidmi z jiných oborů (např. z optometrie). V praxi to neznamená nic jiného, než že na první přednášce pokud nedojdete s předstihem, budete sedět na schodech. Další praxe říká, že na dalších přednáškách už to nikdy nebude takové jako na první a to platí samozřejmě nejen pro první pomoc.

Přednášky probíhaly každé sudé úterý od začátku semestru do konce dubna (celkem 15h) v pokročilou odpolední hodinu (od 18:00 do 19:50).

Cvičení, ta se pořádala průměrně jednou za měsíc (celkem 6h). V prvních dvou cvičeních se dělaly i praktické věci jako resuscitace vč. dýchání do modelů. V posledním, třetím cvičení probíhá ukončení předmětu, tzv. kolokvium (hodnocení prošel/neprošel). To se děje tak nějak, že s vyučujícím hromadně vyplníte promítnutý test, pak dostanete na řešení nějakou situaci (většinou do dvojice či trojice), předvedete resuscitaci a? A konec. Náročnost tohoto kolokvia se odvíjí od toho, kdo se tam zrovna objeví, ale nevím o nikom, kdo by ho opakoval (takže netřeba se bát). Z čeho se učit? Možná ani nebude třeba se učit. Ale Goldmanově či Nernstově rovnici na biofyzice, v praxi pro nás nepoužitelným věcem, jsme také obětovali nějaký čas... Takže něco si přečtěte, třeba skripta první pomoci ze 3.LF (odkaz zde) nebo nějakou aktuální brožurku první pomoci.


V případě dotazů pište ;).


Žádné komentáře:

Okomentovat