neděle 5. července 2015

Lékařská chemie

Jeden ze dvou zkouškových předmětů se kterým se člověk utká v zimním semestru 1. ročníku. Výuka probíhá formou nepovinných přednášek a povinných cvičení.

Nepovinné přednášky probíhají jen jednou za 14 dní (střídají se s Lékařskou biofyzikou). Naproti tomu povinná cvičení probíhají každý týden po několika skupinách. Po odstartování hodiny krátkou písemečkou (složenou převážně z příkladů, náročnost se odvíjí od vyučujícího), následuje plnění praktických úkolů po dvojicích s následným sepsáním nějakého toho protokolu. Z průběžných písemek musíte získat určité procento, jinak budete psát zápočtový test (naprostá většina ho nepíše a ti co ho píší, ho napíší ;). Na konci semestru probíhá ukončení praktického cvičení praktickým testem z odměrné analýzy (titrace), kterou budete dělat asi tak dlouho, dokud vám to nevyjde, no prostě ji uděláte ;).

Z čeho se připravovat na praktická cvičení? Přesně z této knihy na obrázku - Praktická cvičení lékařské chemie pro obor zubní lékařství (Olomouc 2014). V roce 2014 vyšlo nové vydání, takže doporučuji přesně toto nejnovější vydání, protože některým vyučujícím se nelíbilo, když u nás viděli to staré.



Zkouška? Zkouška probíhá písemnou formou. Většina to napíše napoprvé a nakonec to v našem ročníku udělali úplně všichni hned v zimě :). Samotná zkouška je složena ze 3 částí a to:
-Část A - Otázky mnohočetného výběru (opakování ze střední školy) (20 otázek po 1 bodu)
-Část B - Otázky s volnou tvorbou odpovědi (10 otázek převážně z praktických cvičení za 2 body, celkem 20 bodů)
-Část C - Otázky z přednášek (6 otázek, každá s 5 podotázkami, celkem 30 bodů)
-Suma sumárum, celkově lze získat 70 bodů, stačí 45 na E.


Z čeho se učit?
1) Něco na zopakování středoškolské chemie

2) Chemické vlastnosti dentálních materiálů - Valentová

3) Již zmíněná Praktická cvičení lékařské chemie pro obor zubní lékařství (Olomouc 2014)


4) Prezentace z přednášek (Těch je tuším 8, přicemž první dvě jsou na opakování ze SŠ)


Jak dlouho se učit? Mohl by stačit týden čistého času (ale i více není na škodu ;). Pokud jde člověk na předtermín (pro představu letos byl 18.12.), je dobré začít za včasu (třeba koncem listopadu/začátkem prosince), protože přitom chodíte do školy, jsou tedy i jiné povinnosti a do toho únava po návratu ze školy...


Jakkoliv to může znít strašně náročně, není to tak zlé jak to vypadá (Jak jsem říkal, splnili to všichni z ročníku hned v zimě ;). Zkoušku hodnotím jako medium.


To je asi tak vše, s případnými dotazy pište ;).


Žádné komentáře:

Okomentovat