neděle 5. července 2015

Lékařská biofyzika



Po Lékařské chemii další ze zkouškových předmětů v zimním semestru 1. ročníku. Lékařská biofyzika, tak krásně to zní, ale není všechno zlato co se třpytí, prostě ne... Výuka probíhá taktéž formou nepovinných přednášek a povinných praktických cvičení jako u Lékařské chemie. Jedná se de facto o čistě nezubařský předmět, v chemii alespoň nějaké ty zubařské věci byly, tady opravdu ne, ale třeba si někdo přijde na své, ale nejspíš to tak nebude. Takové ty Nernstovy rovnice, až to uvidíte (pokud teda), pochopíte (a třeba si vzpomenete na mě - klidně mi i napište) :D.

Nepovinné přednášky (přednášky jsou nepovinné všeobecně, na to nezapomínejte ;) jsou 1x za 14 dní. Povinná praktická cvičení každý týden. Různé praktické úkoly se provádějí ve skupince po 3, někteří po 2, protože to nevychází početně. Doporučuji skupinku po 3. Proč? Protože protokol vypracovává jen jeden ze skupiny a to neznamená nic jiného než více lidí = méně protokolů na jednoho člověka :). Cvičení řídila velmi mladá (mj. taky velmi atraktivní 8:), hodná vyučující, ale protokoly vracela. Čtyři cvičení absolvuje každá skupinka na počítačích, kde se nedělají žádné protokoly, facebook a podobné věci jsou samozřejmě zakázány, ale když si dobře sednete...

Z čeho se připravovat na cvičení? V systému (jménem STAG = studijní agenda) je ke každému cvičení vše potřebné, takže žádné zbytečné hledání někde na wiki. Jak moc to hrotit? Netřeba moc (nikdo nehodnotil), ale je dobré si před každým cvičením přečíst co budete dělat a něco k tomu. Děláte to hlavně pro sebe (bude praktická zkouška) a taky si aspoň člověk třeba pak nebude připadat jako blbec, když se ho vyučující na něco zeptá (hlavně pánové, přece si nebudete dělat ostudu před mladou, krásnou vyučující, pokud vás teda bude učit, nás učila, iniciály řečeno B.M.). Zápočet je za vypracované a schválené protokoly, které musíte donést vytisknuté, bude stačit 1x za skupinku.

Zkouška? Skládá se ze 2 částí. První je nutné absolvovat výše zmíněnou praktickou zkoušku a pak můžete jít na ústní (neprobíhá to ve stejný den, asi snad mimo předtermín, který je před Vánoci, tam se to tuším odehrávalo i ve stejný den, ale to bylo jen jedenkrát), obráceně to nelze. Praktická zkouška obsahuje 20 otázek, kdy každá otázka se skládá z části A a z části B. Část A, to je ta hlavní, stěžejní část, B je spíše taková doplňková (počítačová) za kterou se pokud vím nevyhazuje, případně je jen snížena známka (zde volně přístupný seznam zkouškových otázek na praktickou část - http://ulb.upol.cz/dokumenty/zua11.htm). Ústní zkouška zahrnuje 70 otázek (pro zájemce zde volně přístupný seznam zkouškových otázek na ústní část - http://ulb.upol.cz/dokumenty/zub11.htm). Samotná praktická zkouška není nikterak náročná, zde možná oceníte to, pokud jste dávali na cvičeních pozor co děláte a něco si k tomu třeba i přečetli. Příprava z materiálů na praktická cvičení (kolují i jakési vypracované otázky). Na přípravu si myslím, že stačí reálně 2 dny, někteří říkají že i den, ale není den málo? Já myslím, že ty 2 dny raději (někdy je více, více ;). Nyní něco k ústní zkoušce. Pokud si myslíte, že je to ta horší část, máte pravdu, je to tak. Někteří říkají, že na přípravu stačí tak týden, nicméně já sdílím názor, že je dobré na to mít více času než 7 dní. Z čeho se učit? Kolují vypracované otázky, mně osobně se teda moc nelíbily, protože některé otázky, to byla fakt bída (hlavně pokud si vzpomínám dobře na teorie slyšení (opět si na mě vzpomeňte, ta otázka je v těch otázkách pojata úplně jinak), to bylo úplně vedle :D), navíc spousta toho byla kopírovaná z wiki a tak :D. Ale nestěžuji si pokud to tak vypadá. Já osobně doporučuji kombinaci těchto vypracovaných otázek (protože některé otázky se daly) a knihy jménem Medicínská biofyzika (viz obrázek), to je docela fajn kniha, navíc se na ní podílela i naše paní profesorka, která nás zubaře zkouší :). Samotná zkouška probíhá tak, že vás paní sekretářka dovede do kabinetu paní profesorky, tam si vytáhnete dvojkombinaci otázek a pak se jdete připravovat k paní sekretářce, konkrétně se připravují 2 lidi zárověň (2 lidi, nejste tam aspoň tak úplně sami, paní sekretářka sedí za vysokým pultem a nevidí na vás a ani vy na ni, v podstatě pokud sedíte, nemůžete ji ani v případě potřeby pořádně upozornit gestem na něco, třeba aby otevřela na chvíli okno, vyvětrala tak vzduch a vám se lepší přemýšlelo) zatímco 1 člověk potí krev u paní profesorky, která zdá se býti nikterak zákeřná. Zkoušku jsme dali napoprvé v naprosté drtivé většině, ti co ji dělali nadvakrát se dali spočítat na méně než 5 prstech (myslím, že i na méně než 4). Zkoušku spolu s lékařskou chemií hodnotím na stupnici medium, jako easy hodnotit nebudu asi nikdy nic.


Případné dotazy odpovídám kdekoliv, kdykoliv.


3 komentáře:

  1. Ahoj, můžu se zeptat, kolik bylo otázek z biofyziky ke zkoušce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, informaci jsem doplnil do clanku na zacatek posledniho nejdelsiho odstavce ;).

      Vymazat
  2. U té praktické části, tzn. oněch 20 otázek ví člověk dopředu?

    OdpovědětVymazat