středa 29. července 2015

Histologie a embryologie 1

Histologie a embryologie je předmětem dvousemestrálním začínajícím ve 2. semestru a končícím v semestru 3. zkouškou. V rámci předmětu probíhají opět nepovinné přednášky a povinná cvičení každý týden. 

A protože obrázek mnohdy řekne více než 1000 slov, první semestr histologie by se dal shrnout nějak takhle...
Bude i ten další takový?


Na celém předmětu mě zaujaly především 2 věci. Tou první je, že výuka na naší fakultě je zaměřena na práci na počítačích. A druhou, proč je to vůbec "histologie a embryologie"? Proč ne jen histologie, když tyto dva obory spolu nijak zvlášť nesouvisí?

Cvičení. Jak jsem již zmínil, jsou povinná, probíhají každý týden a na počítačích. Tento styl výuky považuji za "trefu do růžového černého". K danému tématu je vždy zpracovaná osnova a volně stáhnutelné studijní materiály (náhled v obrázku níže). Během cvičení se za současného výkladu vyučujícího prohlíží jednotlivé preparáty na pc (pak i v mikroskopu) a každý si dle libovolnosti vytváří v PowerPointu vlastní prezentaci, kam je možno print screenovat jednotlivé preparáty a jejich detaily a zapisovat si různé poznámky. A právě takhle nějak, jako to probíhá na histologii, si představuji moderní výuku.


Za semestr se píší celkem 4 testy + závěrečný test, složený jen z obrázků preparátů. Testy nepovažuji za jednoduchou a jasnou záležitost, je třeba tomu něco věnovat. Vždy je třeba získat aspoň 70%, pokud se nepodaří, následuje někdy koncem semestru oprava stejnou formou, případná další už je ústní zkoušení. Testy se píší na pc, takže ortel člověk vidí hned po ukončení testu. Zvláštní je, že v testech není něco jako automatické odpočítávadlo otázek, je tam jen mechanické, na které si v případě zájmu člověk může klikat. Kdo nekliká, většinou ani nemá postřeh o tom, že už je třeba na konci testu a že se dalším kliknutím už objeví výsledek testu, ale na tom nezáleží, protože se v testu nejde vracet zpět. První test se píše až v 5. týdnu, další 3 pravidelně po dvou týdnech. Za nejnáročnější považuji první (cytologie a epitelová tkáň) a čtvrtý test (krev, krvetvorba, lymfatický systém a imunita). Závěrečný preparátový test je složený opravdu pouze z obrázků a je tím pádem nejjednodušším testem. Doporučuji tak 2x projít všechny dosud probrané preparáty a neměl by být problém.


Z čeho se učit. Na testy ve cvičení v 1. semestru stačí naše známá "Olomoucká skripta" a to Přehled histologie člověka v obrazech I.dílPřehled histologie člověka v obrazech II.díl. Dále z příslušných materiálů ze cvičení.


Na embryologii existují taktéž naše skripta a to Přehled embryologie člověka v obrazech, ale z embryologie se testy v 1. semestru histologie nepíší.


Na zkoušku vyučující doporučují knihu Histologie (Renate Lüllmann-Rauch), na testy není třeba.



Zkouška. Ve 3. semestru. První pokus je písemný, případné další ústní. Více info později ve článku Histologie a embryologie 2.


V případě nejasností a přípomínek pište ;).


5 komentářů:

  1. Skvělý článek. Miluju vaše skripta, embryolu jsem se neučila snad z ničeho jinýho než od vás :D
    Styl výuky na praktikách je fakt pokrokový, to u nás pro mě cvika z histoly byly dvě hodiny nepřekonatelný nudy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez ohledu na vyuku, histologie me nebavi a zavidim ti, ze uz jste si rekly bye :D :).

      Vymazat
  2. Asi tě zklamu, i druhý semestr histologie je samá růžová a zkouší se v hodinách zubařská embryologie z přednášek - u nás většinou zkoušeli 3-4 lidi každou hodinu. A aby té růžové nebylo málo, bude tě nadále provázet další dva semestry v patologii. :D

    Zkouška byla docela zákeřná, byly tak otázky zubařské a obecné. Zubařské otázky tvořily cca 1/2 testu, hodně se to opakovalo. Obecné otázky nebyly nic moc. Já se na zkoušku učila jen ze skript - Lullmanna jsem se učit odmítla, stejně jako tebe mě histologie nebaví :) Stačilo to, sice tak tak, ale stačilo, u některých otázek jsem ale ani nevěděla, o čem je řeč. Pan docent rád zkouší ústně, a tak u nás spousta lidí zkoušku napoprvé nedala, a když ano, odnesli si většinou D nebo E.

    Tak jen pro představu, co tě čeká. Jinak ZS ve druháku byl naprostá pohoda, oproti prváku. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pre mňa bol najťažší prvý test v ZS z GIT-u. Inak to vcelku ušlo. Kto sa poriadne naučí orofaciál a do toho prejde skriptá nemal by mať väčší problém. Na našom termíne neboli skoro žiadne otázky z hist. zmyslov a neura.

    OdpovědětVymazat