středa 8. července 2015

Biologie a genetika


Dvousemestrální předmět z něhož se skládá zkouška na konci letního semestru 1. ročníku. Opět se jedná o nezubařský předmět, který dokonce máme snad naprosto úplně stejný jako všeobecní kolegové a pokud si dobře vzpomínám, tak při návštěvě hematocentra nám bylo řečeno, že budeme mít díky této návštěvě (ze které si každý odnesl velmi mnoho jak si vzpomínám :D) více otázek z krve ve zkouškovém testu oproti všeobecným. Výuka probíhá v zimním semestru formou nepovinných přednášek a povinných cvičení, přičemž jak přednášky, tak cvičení se realizují každý týden. V letním semestru k přednáškám a cvičením přibývá povinný seminář, jehož výuka se koná formou přednášky pro všechny zároveň, ale docházku nikdy nikdo nekontroloval.

Cvičení? Je nutno se připravovat, protože každou hodinu se zkouší a to stylem, že někdo může být i několikrát za semestr, zatímco někdo nebude nikdy. Jakto? Vyučující (jednalo se o pana MUDr. et MUDr., vyučuje všechny zubaře) každou hodinu náhodně vylosuje něčí kartu (a pokud si dobře vzpomínám, tak už na hodině, která se týkala mikroskopů, se mikroskopy zkoušely a Fko nějaké bylo, jednak protože je to blbost a jednak, že s tím zkoušením hned tak "brzo" asi nikdo moc nepočítá, takže pozor na to ;). Z případného Fka si nikdo moc velkou hlavu opravdu dělat nemusí, prostě si ho opravíte třeba hned příští hodinu (přijdete za vyučujícím po konci další hodiny a on vás vyzkouší a je po problému). Samotné zkoušení není nic strašného pokud se aspoň trochu orientujete, někdy je to i zábava :D. Příprava? Z materiálů, které nám poskytnul samotný vyučující nebo které naleznete v systému, netřeba nic navíc (ale pozor na cvičení o buněčném cyklu, tuším tak 9. cvičení, na to nás upozorňovali i starší kolegové, na tohle téma se podívej i do přednášky - kontrola buněčného cyklu...! ). Ještě ke zkoušení, samotné zkoušení zároveň slouží jako forma probírání dané látky, vyučující doplní v případě potřeby informace nebo se ptá celé skupiny lidí, člověka toto náhodné zkoušení opravdu donutí se aspoň trochu podívat, ale opravdu, není se čeho bát ;).

Přednášky? Ty jsou nepovinné, takže k těm se vyjadřovat nemá moc smysl, každý uzná sám za vhodné či tam chodit nebo nechodit. Ale stejně je dobré si položit otázku. Budu si pamatovat co se probíralo v listopadu v červnu/červenci?

Semináře? Ty probíhají jen v letním semestru. Na nich se probírá to, co se bude dělat ve cvičeních a to se může někdy hodit, protože v letním semestru se probírá genetika a kdo tomu moc nerozumí, tomu to může pomoci. Jsou sice povinné, ale alespoň za nás se nikdy docházka nekontrolovala, ale stejně tam většina chodila.

Zkouška? Ta je písemná jak již vyplývá z úvodu. Jak dlouho se učit? Doporučuji aspoň týden případně více (a až někdo ze starších doporučí něco, tak ano ;). Z čeho se učit? Hlavně z přednášek, pak z materiálů na cvičení a prezentací seminářů. Z té knihy jménem Alberts, jejíž obrázek jsem dával na úvod, určitě ne, ta za to nestojí, asi vám ji budou doporučovat, ale opravdu ne. Samotný zkouškový test se píše na pc po 9 lidech a obsahuje nějakých 76 náhodně vybraných otázek z nichž cca 8 (?) je vypisovacích, tedy otázek s volnou tvorbou odpovědí. Počítač vám po ukončení testu okamžitě vyhodnotí testové otázky vyjma těch vypisovacích, které opravuje individuálně zřejmě pan doc. D. Na splnění zkoušky je třeba 59% (známka E), pokud vám počítač po skončení testu ukáže toto či vyšší číslo máte zkoušku v kapse, pokud ne, nevadí, samotné vypisovací otázky dokáží pokud vím hodit cca až kolem 15% ;). Otázky vyjma těch s volnou tvorbou odpovědí jsou buď jen s jednou správnou odpovědí nebo s více, ale na to jste v zadání upozornění či je to jen 1 nebo 2 (a navíc to poznáte podle koleček - jedna správná odpověď a čtverečků - možno více správných odpovědí). Je to docela o štěstí (a taky zbytečně docela těžké) co počítač v daný moment nalosuje, některé věci uvidíte na zkoušce asi poprvé, je to tak, ale dá se to udělat (úroveň zkoušky hodnotím jako medium). Upřímně gratuluji tomu, kdo má z této zkoušky za A. Kdyby se moc nedařilo, případný 3. pokus (který věřím, že nebude potřeba) je ústní, ale o tom nic nevím. Samotný MUDr. et MUDr. H. nám říkal, že si nepamatuje, že by někdo z nás zubařů byl v loni na ústním pokuse ;).


V případě dotazů jsem k dispozici ;).


Žádné komentáře:

Okomentovat